Семена за Амарантус ( Лисича опашка)

2,10 лв.
  • Кат. номер: Ам8j
+ -
Купи
Моля, изберете:
Името на цветето произлиза от amarano – неувяхващ, и antos - цвете 
Амарантуса(Amaranthus caudatus) произхожда от тропическите области и не издържа и най-леките слани, затова се отглежда като едногодишен. Красиви са всичките му части. Самите цветчета са дребни и са събрани в плътни клъбца, които на свой ред са подредени в дълги увиснали съцветия.
Щировете са бързорастящи растения, които изискват много топлина и слънчева светлина. Предпочитат леки и богати на хранителни вещества, особено азот, почви. Засяват се в градината към края на април. През юни-юли се появяват съцветията, които нарастват непрекъснато и към края на есента вече се влачат по земята. Засаждат се на разстояние 30-40 см. Младите растения нарастват бързо и достигат 120 см. височина. Подходящи са за групи, масиви и геометрични фигури.
От семената на опашатия щир се извлича масло с уникален биохимичен състав, което широко се използва в медицината и козметиката. То има приятен мирис и орехов вкус. Най-ценната му съставка е скваленът, който се съдържа също в човешката кожа и съдейства за насищане на организма с кислород. Поради това маслото се използва за повишаване на имунитета и при лечението на много заболявания.
Сеитба: април – май чрез директна сеитба
Цъфтеж: от юни до октомври в пурпурно червени цветове
Височина 0,8 - 1 м.
Амарантусът е едногодишно, бързо растящо цвете. Стъблата са сочни и гъсто облистени. Цветовете са малки, събрани в изправени или по-често увиснали надолу, разклонени класовидни съцветия. Размножава се чрез семена, които се засяват директно на място през април – май. Поникналите растения се прореждат на растояние 40-45см.Изисква слънчево, открито място и леки, топли, богати и водопропускливи почви. Добре се развива на наторени почви. Чувствителен е към ниските температури. Най-ефектен е като се засажда в групи от по  3-4 растения или самостоятелно в тревните площи. Добре се комбинира с други цветни видове или храсти. Отрязаните цветове се използват за самостоятелни букети без да се смесват с други цветя.
Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!