Шафранов минзухар - 15 бр. луковици

5,50 лв.
  • Кат. номер: 8sh
+ -
Купи
Моля, изберете:

Пакет 15 бр.луковици от шафранов минзухар.

Изключително красив и ароматен, този минзухар цъфти през есента и  от сърцевината на цветовете му се добива подправката шафран.  

Шафранът е много ароматна и екзотична подправка, която е задължителен компонент в рецептите за паеля, средиземноморски ястия, ориз басмати и оригиналното индийско къри! Лилавите цветове на този сорт минзухар произвеждат ярко оранжево-червени близалца, които се ползват за подправка още от римски времена.

Минзухарите са много издръжливи на суша и студ, саморазмножават се лесно и са подходящи за засаждане, както в контейнери, така и на двора.

Отглеждането на шафранови минзухари не е трудно – само посадете луковицата на слънчево място и в добре отцедлива почва и съвсем скоро (след около 40 дни) ще се радвате на ароматни цветове още същата есен!

Шафрановият минзухар е издръжливо растение и цъфти през есента, а през пролетта минава в покой и листата му пожълтяват и окапват. Цъфтежът настъпва около 40 дни след като е засаден, но има вероятност част от луковиците да цъфнат през следващата есен. Всяка луковица може да даде до 6 цвята за около 15 дни. Луковиците се садят на 10-15 см растояние една от друга. Изберете слънчево и защитено от ветрове място. Шафрановият минзухар предпочита добре дренирани почви. Сухата почва в периода на покой на минзухара не позволява на луковиците да изгният и благоприятства формирането на едри цветове през следващата есен.

Идеалното място за засаждане на шафрановия минзухар е основата на стена или ограда с южно изложение или контейнери, които могат да се преместят на закрито място от Април до Септември. Всяка луковица ще се развива само един сезон, а през следващия ще роди от 1 до 10 нови луковици. Новите луковици ще се разположат над старите и във времето ще се приближат до повърхността на почвата. По тази причина, на няколко години веднъж луковиците се вадят и пресаждат на ново, по-дълбоко място. Това се прави през август.

Шафран се добива от близалцата на шафрановия минзухар. Събирането им става, когато достигнат дължина около 25 мм и се прави рано сутрин, когато цветовете на минзухара са напълно отворени. Подберете внимателно времето на събиране на шафрана, защото цветовете на минзухарите се отварят максимално само за няколко дни, след което постепенно се затварят и увяхват! След като оберете шафрана го разпръснете на суха домакинска хартия, за да изсъхне добре. След това можете да го съхранявате в добре затворени стъклени съдове. 

Бърза поръчка Без формалности
Вашата поръчка е приета. Очаквайте обаждане!