ДОМАШНА БИЛКОВА ПАСТА ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ И ВЕНЦИ - РЕЦЕПТА

7 юли 2024
ДОМАШНА БИЛКОВА ПАСТА ЗА ЗДРАВИ ЗЪБИ И ВЕНЦИ - РЕЦЕПТА

За приготвянето на тази домашна паста, са Ви необходими следните съставки:

2 с.л. Кокосово масло
1 ч.л. Хининова кора на прах
1 ч.л. Дървен въглен на прах (от бреза или липа)
1 ч.л. Сода бикарбонат ( сода за хляб)
10 капки ментово масло
15 капки масло от лайка
15 капки масло от смрадлика
Всички съставки се смесват добре. Съхранява се в стъклен съд, в хладилник.
Съставките може да откриете във всяка билкова аптека. Етеричните масла също може да намерите готови или да ги извлечете сами. Сами може да ги подготвите, като 200 гр.от всяка от трите билки, прясна или сушена, залеете със студенопресован зехтин, оставите да престои в стъклен буркан на слънце за 20 дни, прецедите и използвате в посочените дози.

 

16 юли 2024 ПАПАЯ (Carica papaya)

Хапвали ли сте Папая? В края на 15-ти век, Христофор Колумб след като я опитва за първи път, я нарича “Плодът на ангелите”. Папаята е тропическо дърво, открито за първи път на Карибите. Днес растението се среща в горещите, влажни райони на Централна и Южна Америка, Южна Африка и Югоизточна Азия. В естествената си среда, растението достига височина между 5 и 10 м.

прочети още

7 юли 2024 КАК ДА ОТГЛЕДАМЕ В ГРАДИНАТА ЧЕРЕША, КОЯТО РАЖДА И ЧЕРЕШИ И ГРОЗДЕ

Посадете черешова костилка или млада черешова фиданка в близост до стара лоза. Ако сте посяли костилка, щом израсре фиданка, през следващата пролет пробийте със сфредел дупка на лозовият ствол и прокарайте черешката през нея.

прочети още

6 юли 2024 КЕФИР - КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА, КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ ОТ НЕГО И КАК САМИ ДА ГО ПРИГОТВИТЕ У ДОМА

Кефирът представлява ферментирала водна или млечна напитка. Традиционният млечен кефир е създаден от монголските, тюркските и тибетските народи, населяващи Централна Азия. Особено популярен е в Русия. Може да се произведе от краве, козе, овче, биволско или кобилешко мляко. Има разлика между кефирът произведен от кобилешко мляко и древната напитка кумис, която също се приготвя от кобилешко мляко. Кумисът е сходна на кефира напитка но рецептата за нейното приготвяне е различна. За производството на традиционният млечен кефир е необходимо прясно мляко, към което се добавя кефирена гъба , известна още като тибетска гъба. Тази гъба е изградена от бели на цвят кефирни зърна, които представляват колония от бактерии и дрожди.

прочети още

4 юли 2024 ЧАЙОТ (Sechium edule)

Чайотът представлява тропическо увивно растение от семейство Тиквови . Наричан е още ""Мексиканска краставица"" или ""Чучу"". Култивиран е като земеделска култура още от ацтеките в предколумбово Мексико.Използван е също и от маите. По късно се разпростира в цялата Централна Америка а в последствие е пренесен на другите континенти.Растението е многогодишно и пълзящо . Може да живее и плододава до 8 години.

прочети още

1 юли 2024 ЯГОДОВО ДЪРВО (Arbutus unedo)

Ягодовото дърво, известно още под името Арбутус или Кумарка, е нискорастящ храст, който с времето придобива формата на дърво. В естествен вид се среща в Ирландия, Южна Швейцария, Мала Азия, Средиземноморието. На територията на България е разпространено в Странджа планина, като един от редките, вечнозелени видове.

прочети още

25 юни 2024 ПЛУМБАГО ( Plumbago europaea L.)

Името си получава от латинското наименование на оловото (Plumbum), тъй като се смята, че растението помага при отравяне с олово. Плумбаго е познато още с имената "Зъбна трева ", "Саркуфай'' ,"Зеркеле". Развива се като тревисто, многогодишно малко храстче, което достига височина от 30 до 120 см. Листа му са ярко зелени, а през есента придобиват червеникав отенък, който се насища и потъмнява с напредването на сезона.

прочети още

24 юни 2024 АКО НА ЕНЬОВДЕН СИ ПОЖЕЛАЕМ НЕЩО ХУБАВО, ТО ЩЕ СЕ СБЪДНЕ

От стари времена, на 24 юни празнуваме най-големият летен празник - Еньовден. Според преданията,на този ден, когато Слънцето изгрее, то „трепти“, „играе“ и всеки, който го види, ще бъде здрав цялата година.

прочети още

21 юни 2024 СУРИНАМСКА ЧЕРЕША (ЕУГЕНИЯ) - Eugenia uniflora

Суринамската череша е екзотично, рядко растение. Нейна родина е Южна Америка и по конкретно Суринам, Парагвай, Бразилия, Уругвай. Днес културата се отглеждат и във Южен Китай , Израел, Индия, Филипините. В Европа, растението не е много популярно. Суринамската череша, наричана още Еугения, Бразилска череша,Питанга, е овощно дърво,от семейството на миртите. Позната е също и под името "Бразилска мирта".

прочети още

20 юни 2024 ЧУФА (ЗЕМЕН БАДЕМ) - Cyperus esculentus

За родина на Чуфа, се смятат Северна Африка и Средиземноморието.Представлява многогодишно растение, което достига височина до 50 - 60 см. У нас, Чуфа се отглежда като едногодишна култура. Листата на растението са тревисти и често се бъркат с обикнвената трева . Коренищата са фини и влакнести и по тях се оформят много възли (клубени) – до над 500 на брой, за коренище. Едно растение може да произведе от няколкостотин до няколко хиляди грудки по време на един вегетационен период.

прочети още

19 юни 2024 БОЛЕСТИ ПО ДОМАТИТЕ

По площи, консумация и стопанско значение, сред зеленчуците, първо място заемат доматите.По различни причини, при доматите могат да се развият и много видове болести. При нарушения в условията на храненето и отглежданетоим, възникват неинфекциозни болести, които се изразяват в отклонения в развитието на растенията , което води до загуби на сортовите качества и понижаване на добива.

прочети още

17 юни 2024 ЕВОДИЯ (Euodia) - ДЪРВОТО НА ПЧЕЛАРЯ

Наричат я "Дървото на пчеларя". Нейна родина е Азия. Позната е още като "Корейска акация". В Европа е пренесена през 80-те години на миналият век. Принадлежи към семейство седефчеви, към които се отнасят и цитрусовите растения. Характерно за това семейство е, че отделят етерични масла, особено при горещо време.

прочети още

14 юни 2024 АКЕБИЯ - ШОКОЛАДОВА ЛОЗА (Akebia quinata)

Родина на Акебията са Китай и Япония. Представлява увивна лозоподобна лиана. Екзотичните й цветове излъчват приятен аромат на шоколад, и за това растението се нарича още "Шоколадова лоза". Може да се отглежда както в градини, така и в домашни условия, в саксии. В зависимост от подрязването, се оформя и развива като храст или като дърво.

прочети още

14 юни 2024 АКАЛИФА ( КОТЕШКА ОПАШКА )

Към този род, се отнасят над 400 вида вечнозелени храсти. Акалифа много прилича на познатият у нас Амарантус, наричан още "Лисича опашка". В сравнение с Акалифа, Лисичата опашка има по - дълги цветове, достигащи над метър дължина, а листата й по крайщата са гладки. Преди хиляди години ацтеките са използвали листата на Амарантуса за храна, но днес ,основното приложение на растението е в декоративното озеленяване, или като фураж за селскостопанските животни. Акалифата обаче, макар и много подобна по външност, е съвсем различно растение.

прочети още

14 юни 2024 ДЖАКФРУТ (Artocarpus heterophyllus)

Познато е още като "Хлебно дърво" или "Дървото на бедните". Принадлежи към семейство Черничеви и е известно с това, че ражда най-големите плодове на света, с тегло от 35 до 50 кг. Родината на Джакфрут е Южна Азия . Растението достига височина от 8 до 25 м. Използваемите му части са плодовете, семената, листата , дървесината и корените.

прочети още

13 юни 2024 АРОНИЯ (Aronia melanocarpa)

Аронията е студоустойчив храст, чиито клони могат да достигнат височина до 3 м. Растението е листопадно.Листата му са гладки и овални и на есен окапват.Плодовете са наситено тъмносини, почти черни и са събрани в малки гроздове. Зреенето на плодовете е през месеците август-септември. Имат силно изразен стипцив вкус, но за подобряването му, се препоръчва те да се смесват с пчелен мед или да се добавят към различни плодови салати.

прочети още

12 юни 2024 ГУАРАНА (Paullinia cupana)

Родина на Гуарана е Южна Америка и по специално, амазонската джунгла.Растението представлява вечнозелен, пълзящ храст, достигащ дължина до около 12 м. Листата са едри, цветовете бели и ароматни а плодовете дребни , кръгли и растящи на гроздове.Докато узряват , плодовете се разпукват и разделят , и от вътре се показва едно черно семе.В този период на развитие, растенията изглеждат като обсипани с множество очи, за които местните индианци разказват легенди.

прочети още

12 юни 2024 КАМЧАТСКА БОРОВИНКА ( МАЙСКА БОРОВИНКА)

Камчатската боровинка е многогодишен , лесен за култивиране храст.Негова родина е Русия, Корея, Япония. Нарича се още ""Майска боровинка"", тъй като зреенето на плодовете започва рано – още в началото на месец май.

прочети още

11 юни 2024 САША ИНЧИ - ""ФЪСТЪК НА ИНКИТЕ""

Родина на Саша Инчи е Южна Америка. Днес се среща се в Перу, Еквадор, Кулумбия,Боливия, както и на някои острови в Карибско море. Растението е било е култивирано още преди 3000 г., от древните инки. Открито е дори в гробниците им. Познато е още под имената "фъстък на инките" или "планински фъстък".

прочети още

9 юни 2024 ВАНИЛИЯ(Vanilla planifolia )

Малцина знаят, че Ванилия е вид орхидея и се отглежда именно като такава, изисквайки силна светлина, топлина и висока влажност.

прочети още

8 юни 2024 ПОДАГРА - "БОЛЕСТТА НА КРАЛЕТЕ"

Подаграта / наричана още гихт/ е била известна като „болестта на кралете“ или „болестта на богатите“, тъй като е свързана със злоупотреба с храни и алкохол. Представлява заболяване, при което е нарушена обмяната на пикочната киселина в организма и увеличаване на нивото й в ктъвния ток. Уратните кристали се отлагат в ставите и в меките тъкани, като това води до сериозни увреждания на сухожилията, ставите, сърцето , бъбреците и други органи. Честотата на заболеваемост нараства през последните десетилетия.

прочети още

5 юни 2024 РАКИЯ ОТ ЛИМОНИ

Ракията, тази кехлибарена течност, която при сватби, кръщенета, с повод пък и често без такъв, по традиция присъства на трапезата на българина, може да се приготвя не само от грозде и сливи, но и от цитрусови плодове - например лимони.

прочети още

3 юни 2024 МАСЛО ОТ ЖЪЛТ КАНТАРИОН (Hypericum perforatum)

Маслото от Жълт Кантарион(Hypericum perforatum) има външно и вътрешно приложение и е една от най- ценните форми, за прилагане на билката. Външно се използва за мазане при изгаряния, отворени гнойни рани, подагра, ревматични заболявания и др. Прието вътрешно, активира функцията на жлъчния мехур и подобрява дейността на цялата храносмилателна система.

прочети още

1 юни 2024 Градински Копър (Anethum graveolens L.)

Освен ценна кухненска подправка и ароматна добавка за туршии, Копърът е и древно лечебно растение. Хипократ, Авицена, Гален , Диоскурид , както и много други лечители от древността, са препоръчвали и използвали билката, за да се борят с различни заболявания. Данни за лечебните свойства на Копъра са открити не само в древни медицински трактати, но и в египетски свитъци, древногръцки папируси, дори в Библията.

прочети още

29 май 2024 ПАНИРАНИ КОРЕНИ ОТ ГЛУХАРЧЕ

Освен за чайове, запарки, тинктури и мехлеми, познатото на всички Грухарче се използва и в кулинарията. От него се приготвят чудесни салати, супи и десерти, но днес ще Ви предложа една стара, вкусна и лесна за приготвяне рецепта, за панирани корени, от тази незаменима билка.

прочети още

28 май 2024 "МЕД" ОТ ГЛУХАРЧЕ

Ползите от Глухарчето са безспорни и са се доказали с времето. Лечебни са всички части на растението - корени, листа, стебла, цветове. Ето една стара рецепта, как се приготвя "мед" от Глухарче.

прочети още

26 май 2024 МАТОЧИНА ( Melissa officinalis L.) Мелиса, Пчелник, Пчеларник,Пчеляк, Пчелек,Лимонче, Лимоника, Матечина и др.

Маточината е многогодишно, студоустойчиво растение. Латинското наименование на билката е "Melissa officinalis L". Името е посветено е на древногръцката нимфа Мелиса и означава „медоносна пчела".

прочети още

25 май 2024 ЗАПЕКЪТ ТРОВИ И УБИВА!

Запекът представлява ненормално състояние, при което изхвърлянето на фекалната маса от оргаизма, се извършва със закъснение. Има случаи, при които изхождането става веднъж седмично. В медицината са описани тежки случаи на пациенти, които имат изхождане веднъж месечно.

прочети още

24 май 2024 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК - ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ!

"В началото бе словото!"... Според църковният календар, денят на светите равноапостолни Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост, учители и просветители славянобългарски, се чества на 11 май.

прочети още

23 май 2024 ЦВЕТЕТО СКЕЛЕТ (Diphylleia grayi)

Това красиво, деликатно и невероятно цвете, сякаш излязло от вълшебна приказка, е описано за първи път от руският ботаник от немски произход - Фридрих Шмид. Родина на цветето е Япония, но то се среща още в Китай и някои части на Северна Америка.

прочети още

17 май 2024 КАК САМИ ДА СЪЗДАДЕМ "ПЕПЕРУДЕНА ГРАДИНА"

Харесвате ли пеперуди? А чували ли сте за ""Пеперудените градини""? Ако не сте, ето малко информация за тях, както и няколко съвета, как да създадете такъв уникален пеперуден кът, в своят двор или на терасата.

прочети още

12 май 2024 ЗДРАВЕЦ (Geranium)

Стара легенда разказва, как някога, преди мнооого, много години, през една късна есен, ято жерави полетели към юг. По време на полета, една от птиците изостанала. Отделила се от ятото и уморена паднала на земята.

прочети още

1 май 2024 КАК ДА ПРОМЕНЯМЕ ЦВЕТОВЕТЕ НА ХОРТЕНЗИИТЕ

Хортензиите са листопадни, едролистни, декоративни храстчета и лиани, по-рядко – неголеми дръвчета. Притежават многочислени цветчета, събрани в големи топковидни съцветия, оцветени в различни ярки цветове: розово, червено, бяло и даже синьо.

прочети още

29 април 2024 МАРИНОВАН ПРЕСЕН ЧЕСЪН. ПОЛЗИ. СТАРА РЕЦЕПТА ЗА ПРИГОТВЯНЕ

Лечебните свойства на чесновият лук са известни още от дълбока древност. В миналото не е имало къща, на чийто чардак да не са висяли плитки от чесън. Това е било така, не само заради поверието, че чесъна пази от зли сили, но и защото растението отделя летливи лечебни вещества, които действат противовирусно и антибактериално. Ето защо Чесъна е признат за природен антибиотик и винаги е присъствал на трапезата на нашите предци. Предлагаме Ви една стара рецепта как да консервирате пресните чеснови стебълца и да се възползвате от полезните им свойства целогодишно.

прочети още

21 април 2024 ГЪРЛИЧЕ (СВИНСКА ЯГОДА)

Растението се среща много рядко в България. Много е вероятно да расте само у нас, но и тук е вече на изчезване. Далеч преди Освобождението от турско робство е било отглеждано и като културно растение в дворовете.

прочети още

17 декември 2023 ДОМАШЕН СИРОП ПРОТИВ КАШЛИЦА

Този сироп е изключително лесен за приготвяне в домашни условия. Препоръчва се при суха, влажна и дразнеща кашлица. Помага за омекотяване на секретите в дихателните пътища и за лесното им отхрачване.

прочети още

3 ноември 2023 ЛУЧЕНО ВИНО, ПРИ ХРОНИЧНИ БЕЛОДРОБНИ СТРАДАНИЯ

Препоръчва се за приемане през месеците октомври - ноември, за профилактика на дихателните пътища.

прочети още

1 ноември 2023 КАК БЪРЗО ДА ПРЕБОРИМ ХРЕМАТА

Чували ли сте думата "Апитерапия"? За тези, които не са, на кратичко ще обясня - това е лечебен метод в алтернативната медицина, при който се използват пчелни продукти. И ако сте сигурни, че не проявявате алергия към мед, восък, пчелен прашец, перга, прополис, пчелно млечице,пчелна отрова, то смело може да се възползвате от тези щедри дарове от Пчелите!

прочети още

28 октомври 2023 Маслодайната роза в народната медицина

Стотици са легендите за Розата.Една от тях разказва, как богинята на лова Диана, била влюбена в бога на любовта Амур. Но сърцето на Амур, принадлежало на красивата нимфа Розалия. В своята ревност, разгневената Диана повлякла нещастната красавица и я захвърлила в трънлив храст.

прочети още

21 октомври 2023 Какво още да знаем за Минералните води

Още в древността хората са познавали и използвали лечебните сили на минералните води. Тези води представляват електролитни разтвори, съдържащи соли и газове, които имат голямо значение за жизнените функции на човешкият организъм.Всички знаем за ползите от пиенето на минерална вода и от къпането в нея.Но знаете ли, че тези води действат лечебно и когато с тях се правят инхалации, топли и студени компреси, та дори , гаргари и жабурене?

прочети още

17 септември 2023 ФРЕНСКИ ЯБЪЛКОВ ЛИКЬОР

Необходими продукти: 2 кг.ябълки 1л. домашна ракия 200 гр.захар 10 гр.ванилова захар 150 мл.вода

прочети още

15 септември 2023 КОИ БИЛКИ СА В ПОМОЩ СРЕЩУ ДЪРВЕНИЦИ И ДРУГИ ДРУГИ КРЪВОСМУЧЕЩИ ПАРАЗИТИ

Дори да сте най-големия “чистник”, който ежедневно чисти и хигиенизира дома си, пак е възможно да станете жертва на дървеници. Дървениците са неприятни кръвосмучещи насекоми, и се крият на възможно най-труднодостъпните места - в матрака, зад картини, огледала, рамки на легла, гардероби, нощни шкафчета, бельо, зад тапети, зад контакти, в плитки и дълбоки кухини и къде ли още не. Смята се, че хлебарките са най-издръжливите насекоми, но дървениците достойно се конкурират с тях за първото място.

прочети още

14 септември 2023 ПОМОЩ ПРИ ЦИРОЗА, РАК НА ЧЕРНИЯТ ДРОБ И АСЦИТ - ЛЕК ОТ ДРЕВНОСТТА

На въпроса какво представляват тежките заболявания рак, цироза и асцит, няма да се спирам. Но ще споделя с Вас рецепта, на която попаднах в стари книги за билките. Ще започна от тук: В древна Гърция, през Първи век от н.е., е живял лечителят Диоскурид. Роден е в Мала Азия. Учил в Тарс – най-важният тогава, център за ботанически и фармацевтични изследвания, в Римската Империя. Диоскурид пътувал с Римската армия из цялата Империя и изследвал, и задълбочено наблюдавал, как римляните от различните крайща на Империята прилагали медицински техники. След това, подробно описвал всичко във своите дневници и трудове.

прочети още

13 септември 2023 НА ВНИМАНИЕТО НА НАЧИНАЕЩИТЕ ГРАДИНАРИ !!!

„Цветя - това са мисли на природата за любовта.“ Бетина фон Армин

прочети още

12 септември 2023 ЧОБАНКА - БИЛКАТА, С КОЯТО В МИНАЛОТО СА ЛЕКУВАЛИ ЧУМА ПО ДОБИТЪКА

Чобанка ( Petasites Hybridus L.) Чобанка, Лопуш, Лопух, Овчарка, Кадънка Чобанката е многогодишно тревисто ратстение. При мъжките растения височината на стеблата е 15 - 20 см, а женските достигат до около 80 см.височина. Коренището е силно развито, месесто и пълзящо, с множество коренчета. Листата са много едри, дебели, с бъбрековидна или сърцевидна фодма. Достигат ширина до около 50 см.

прочети още

11 септември 2023 БИЛКАТА ОВЧАРСКА ТОРБИЧКА - КРЪВОСПИРАЩА, НО НЕ САМО ТОВА !

Овчарска торбичка (Capsella Bursa Pistoris)Овчарска торбичка, Богородично сърце, Бабини гниди, Плешчица, Попова лъжичка, Гергьобден, Торбичка, Тракачка, Хлопка Овчарска торбичка (Capsella Bursa Pistoris)Овчарска торбичка, Богородично сърце, Бабини гниди, Плешчица, Попова лъжичка, Гергьобден, Торбичка, Тракачка, Хлопка Едногодишно или двугодишно тревисто растение, високо от 10 до около 50 см. Стеблата са тънки, слабо разклонени. Стъблените листа са дребни, стреловидни. Цветовете са бели, събрани в съцветия на върха на стеблото. Плодът е триъгълна кутийка- плоска шушулчица, подобна на "торбичка", от където идва и името на растението.

прочети още

10 септември 2023 ВРАБЧОВИ ЧРЕВЦА - БИЛКАТА КОЯТО РАЗТУРЯ МАГИИТЕ !

Врабчови чревца (Stellaria Media) Врабчови чревца, Чревца, Мишякиня, Звездица, Птича трева, Мокрица, Вражалка Билката представлява едногодишно тревисто растение, високо около 40 см. Цветчетата са бели и дребни. Ако предстои дъжд, те не се отварят сутрин, и в миналото по това са предсказвали времето.

прочети още

8 септември 2023 БИЛКАТА ЦИКОРИЯ - ЛЕК ЗА ЧЕРНИЯТ ДРОБ И ЗАМЕСТИТЕЛ НА КАФЕТО

ЦИКОРИЯ (Cichorium intybus L.) Цикория, Синя жлъчка, Бърдовка, Жлъчка водопийка, Дъвка, Гвачка, Мордика, Гасилка, Млечка, Недопийка, Хиндипа, Жилаво цвете и др. Многогодишно млечно растение, с месест вретеновиден корен. Достига височина до 50 - 60 см. Цветовете са светлосини, почти приседнали към клонките на разклоненото стебло. Много рядко, но е възможно да се срещнат и бели или червеникави цветове.

прочети още

6 септември 2023 САЛЕП - БИЛКА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ЗАГРЯВАЩА НАПИТКА, В СТУДЕНИТЕ ЗИМНИ ДНИ

Познати са много видове Салеп - Обикновен, Мъжки, Петнист, Шлемоносен и др. Съзряно отдалече, растението прилича на Зюмбюл.

прочети още

2 септември 2023 БЪРЗА РЕЦЕПТА ЗА ДОМАШНО БИЛКОВО ВИНО

Още Галилей е казал : " Виното е слънчева светлина, заключена във вода". От дълбока древност виното е било използвано не само като алкохолна напитка, но и като лек.

прочети още

2 септември 2023 ЗАРАСЛИЧЕ - ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ ТОВА Е БИЛКАТА ЗА БЪРЗОТО ЗАРАСТВАНЕ НА РАНИ

ЗАРАСЛИЧЕ( Symphytum officinale L.), Зарасличе, Черен Оман, Лекарски чер корен, Мазен корен, Самодивско мазниче, Див тютюн, Страстник Представлява многогодишно тревисто растение, високо от 30 до 120 см. Стеблото и листата са покрити с власинки. Цветовете са виолетово - розови. Коренът е месест и крехък, от вън тъмнокафяв до смолисто черен, отвътре бял. Не образува грудки, за разлика от други видове Оман. Билката расте из влажните ливади, край реки и потоци из цялата страна.Употребяват се основно корените й , понякога и листата.

прочети още

30 август 2023 КОРЕНИТЕ НА КОИ БИЛКИ СЪБИРАТ БИЛКАРИТЕ, ПРЕЗ М.СЕПТЕМВРИ

Корени се берат рано напролет, преди поникването на растението, или късно на есен, след изсъхването му.

прочети още

29 август 2023 МИШИ УШИ (Hieracium pilosella L.) Миши уши, Рунянка,Изтравниче, Стръвниче, Беснурка

Растението е многогодишно.Стеблото е високо около 30 см. Листата са мъхести, наредени в розетка при корена. Цветните кошнички са златисто жълти, сравнително едри и наподобяват цвета на глухарчето. Билката е разпространена по ливади и пасища из планинските и гористи райони почти из цялата страна.

прочети още

29 август 2023 КРУШЕНИЦА - РЕЦЕПТА ОТ 1930 -ТА ГОДИНА - Едно забравено питие от старите времена

КРУШЕНИЦА - Едно забравено питие от старите времена (1930 г.). Приятна, освежаваща и ободряваща напитка, в която се съдържа много малко алкохол.

прочети още

27 август 2023 ЧАЙ ОТ ПОЛСКИ ХВОЩ ПРИ АТЕРОСКЛЕРОЗА

Полският хвощ е многогодишно, тревисто растение, достигащо височина до около 40 - 50 см. Расте по влажни ливади и песъчливи места из цяла България.Не трябва да се бърка с други видове хвощ, някои от които са нелечебни или отровни, (като например Мочурлив хвощ, Блатен хвощ и още някои други).

прочети още

26 август 2023 ЗА КАКВО И КАК СЕ ИЗПОЛЗВА ДЮЛЯТА В НАРОДНАТА МЕДИЦИНА

ДЮЛЯ (Cydonia vulgaris Pers.), дюля, дуня, дуля, дула. Представлява храст или силно разклонено дърво, с височина от 2 до 5 метра. За родина на растението се счита западна Азия, като в последствие е разпространено почти по цял свят. На места се среща и в диво състояние. Употребяемата част на растението в народната медицина, са семената, плодовете и кората на младите клонки.

прочети още

25 август 2023 БИЛКАТА ЖАБЛЕК - "РАСТИТЕЛНИЯТ ИНСУЛИН" И МЯСТОТО Й ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ДИАБЕТ

Жаблек ( Galega officinalis L.) Познато е най‐често под имената: Жаблек, Галега, Конско ребро, Диво Салкъмче и др.)

прочети още

23 август 2023 ДОМАШНА ТИНКТУРА СРЕЩУ ВИСОКО КРЪВНО

За приготвянето на домашна тинктура ще Ви е необходимо: билка, алкохол и стъклен буркан. Алкохолът, който се използва за направа на тинктури, най-често е ракия или водка.

прочети още

23 август 2023 Медуница (Pulmonaria officinalis)

Като всяка билка, е известна под много имена. Най - често се среща с названията Меча пита, Мечо цвете, Медениче, Шарена игличина, Мъремче и др.

прочети още

23 август 2023 Бял Равнец (Achillea millefolium).

Познат е още, като Бубниче, Еневичка, Сечена трева, Спореж и др. Растението е многогодишно. Достига височина 40-60 см.

прочети още

21 август 2023 СИРОП ОТ ГОРСКА ТЕМЕНУЖКА (Viola odorata)

Лечебните свойства на нежната, ароматната горска теменужка, са познати от древността. Още Хипократ, а и други древни лечители са прилагали билката като лечебно средство.

прочети още

19 август 2023 ЗАБРАВЕНИТЕ ЛЕКОВЕ: БИЛКАТА ЗМИЙСКО МЛЯКО

ЗАБРАВЕНИТЕ ЛЕКОВЕ Знаете ли, че: Брадавици и папиломи са тормозели хората още от дълбока древност.Следи от тях са открити дори у някои египетски мумии. Повечето папиломи са безопасни, но някои от тях могат да носят сериозна заплаха за здравето. Появата им по човешкото тяло обикновено е знак за отслабена имунна система. Наред със засилването й, в лечението на тези неприятни образувания се включва и третирането им със сок от билката "Змийско мляко".

прочети още

19 август 2023 ЗАБРАВЕНИТЕ ЛЕКОВЕ : БИЛКАТА КАРДАМОН

Кардамон - Кралицата на Билките

прочети още