17 юни 2024 ЕВОДИЯ (Euodia) - ДЪРВОТО НА ПЧЕЛАРЯ

Наричат я "Дървото на пчеларя". Нейна родина е Азия. Позната е още като "Корейска акация". В Европа е пренесена през 80-те години на миналият век. Принадлежи към семейство седефчеви, към които се отнасят и цитрусовите растения. Характерно за това семейство е, че отделят етерични масла, особено при горещо време.

Прочети още

14 юни 2024 АКЕБИЯ - ШОКОЛАДОВА ЛОЗА (Akebia quinata)

Родина на Акебията са Китай и Япония. Представлява увивна лозоподобна лиана. Екзотичните й цветове излъчват приятен аромат на шоколад, и за това растението се нарича още "Шоколадова лоза". Може да се отглежда както в градини, така и в домашни условия, в саксии. В зависимост от подрязването, се оформя и развива като храст или като дърво.

Прочети още

14 юни 2024 АКАЛИФА ( КОТЕШКА ОПАШКА )

Към този род, се отнасят над 400 вида вечнозелени храсти. Акалифа много прилича на познатият у нас Амарантус, наричан още "Лисича опашка". В сравнение с Акалифа, Лисичата опашка има по - дълги цветове, достигащи над метър дължина, а листата й по крайщата са гладки. Преди хиляди години ацтеките са използвали листата на Амарантуса за храна, но днес ,основното приложение на растението е в декоративното озеленяване, или като фураж за селскостопанските животни. Акалифата обаче, макар и много подобна по външност, е съвсем различно растение.

Прочети още